donderdag 14 april 2011

Tarte à la tomate


Samen met Floor deze tomatentaart gemaakt, we moesten even uitvogelen hoe de oven werkte, maar voor de rest super simpel en lekker!
Je hebt nodig:
-      1 rol bladerdeeg
-      6-8 stevige rijpe (tros)tomaten
-      scherpe Dijonmosterd
-      200 gr Gruyere (of Comte), geraspt
-      Provençaalse kruiden
-      Peper en zout
-      Pittige olijfolie

Ontrol het deeg en leg het in de vorm. Snijd de tomaten in schijven van een dikke centimeter, maar gooi het bovenste en onderste laagje weg. Verwarm de oven voor op  ± 200 graden. Strijk een dun laagje mosterd over de deegbodem. Bedek dit met een flinke laag geraspte Gruyere. Leg daarop in een laag de tomatenschijven. Bestrooi met peper, zout en de Provencaalse kruiden. Bedruppel met de olijfolie. Schuif de taart op de onderste richel in de oven en laat hem 30-35 minuten gaar en krokant bakken. 
 
Alternatief uit magazine ‘Cuisine et Vins de France’:

Snijd de tomaten doormidden, leg ze op een beoliede bakplaat met de gesneden kant naar beneden. Salez, poivrez et arrosez d’huile d’olive. Daarna voor 30 minuten in de oven op 180 graden. Haal ze uit de oven, maar doe hem niet uit, en leg ze op keukenpapier zodat zoveel mogelijk vocht wordt opgenomen.
Op het deeg de kaas en de mosterd en leg daar de tomaten op, de ronde kant boven. Doe de taart terug in de oven voor 15 minuten.
 
Op deze manier voorkom je dat de taart de te vochtig wordt door het sap van de tomaten, wat inderdaad wel het geval was bij die van Floor en mij. Kost wel iets meer werk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten